Sälj Ull

Vi köper in ull i större mängd och betalar beroende på kvalitet. Ju renare ull desto bättre pris. Lammull ger bättre betalt än tackull, höstklipp bättre än vårklipp o s v. Vi hämtar ullen om det är tillräckliga kvantiteter (samordna gärna med grannar), annars är ni välkomna att själva leverera till Endre!

  1. Minimera halm och annat organiskt matrial i ullen
  2. Hoptuvad ull sorteras seperat
  3. Buk-ullen ska inte blandas med övrig ull
  4. Packa vit ull seperat – fri från färgad ull
  5. Förvara ull tort och luftigt

Viktigast är att minimera växtrester i ullen! Halmstrån och fröställningar försvinner inte i tvätten, det gör däremot vanlig smuts som sitter i toppen på lockarna.

För att undvika halm och annat organiskt material i ullen så låt inte fåren gå på ny halm/strö precis innan klippning, vänta istället med att strö till efter klippningen. Klipp inte när fåren är regnfuktiga.

Se till att klipp-platsen är ren från både halm och annan smuts, så att fin ull inte blir nedskräpad i själva klipp-momentet. Mata inte djuren på klippdagen så blir det mindre spillning på klipp-platsen. Det underlättar även för klipparen om magen är tom när djuret ska vändas hit och dit.

Be fårklipparna att ta bort bukullen när de klipper och samla den för sig. Bukullen är ofta både smutsig och tovig och har sämre kvalitet än den övriga ullen. Försök också sortera bort ev krallar som hänger i rumpullen samt färgmärkning.

Klipp vit ull först och håll den separat, det får inte komma in mörka fibrer i den vita ullen. En tuss vit ull i den grå ullen är däremot ingen fara…

Vi har helst emot ull i de metallhäckar som vi tillhandahåller. Detta underlättar avsevärt hanteringen för oss och förhoppningsvis även för er. Ullen kan även transporteras i lösvikt eller packas i storsäck för leverans. Mindre mängder kan levereras i papperssäckar.

Håll ullen torr och förvara luftigt!